Puerto Vallarta, een bestemming die het verdient om ontdekt te worden!

In november 2011 ben ik naar Puerto Vallarta geweest. Hieronder beschrijf ik kort wat ik zoal gezien en gedaan heb en ik hoop dat u na het lezen van dit korte verslag net zo enthousiast wordt als ik.

Note: helaas wordt deze bestemming inmiddels niet meer rechtstreeks aangevlogen vanuit Nederland, waardoor het niet meer zo vaak wordt aangeboden. Maar met een overstap in Mexico-stad is het zeker nog mogelijk om deze mooie west-kust van Mexico te bezoeken

Na een rechtstreekse vlucht van circa 12 uur met Arke Fly, kwamen we aan op de luchthaven van Puerto Vallarta. In het vliegtuig hebben we een visumformulier ingevuld. Hiervan wordt een gedeelte bij aankomst ingenomen. Het andere gedeelte dient goed bewaard te worden en wordt weer ingenomen als je Mexico verlaat.

RIU Hotels
Puerto Vallarta is gelegen aan de baai van Banderas en wordt door de rivier Rio Cuale in tweeën gesplitst. Naast de oorspronkelijke stad Puerto Vallarta, bestaat ook een nieuwere hotelwijk Nuevo Vallarta. Omdat de luchthaven in het midden ligt is de transfer nooit langer dan 20 minuten. Na een korte transfer werden we hartelijk verwelkomd in het RIU Palace Pacifico. Dit Palace hotel is één van de drie RIU hotels in Nuevo Vallarta, alle hotels hebben een uitgebreide all-inclusive formule. Een bekende slogan van RIU is: wij verkopen service! Wij kunnen u vertellen dat de slogan klopt.

 

De kust, de zee en het strand
Het strand in Nuevo Vallarta is mooi en kilometers lang, waardoor je heerlijk langs de vloedlijn kan wandelen of als een echte Mexicaan te paard langs het strand kan galopperen. De baaitjes zijn meer te vinden bij Puerto Vallarta zelf. De kans dat je tijdens een strandwandeling dolfijnen in zee ziet is erg groot, met name in de periode van half november tot april. Maar ook walvissen trekken in deze periode langs de kust van Puerto Vallarta. 99% kans dat je ze van dichtbij ziet.

 

 

 

Nuevo Vallarta en Puerto Vallarta
Nuevo Vallarta heeft naast de hotels niet veel te bieden. Daarvoor ga je naar het centrum van Puerto Vallarta, dat ligt op ca. 23 kilometer. Dit kan per taxi, kosten ca. 180 peso’s voor een rit van 20 minuten. 100 peso’s is ongeveer € 5,50. Het kan ook per bus, kosten ca. 7 peso’s. De rit duurt dan langer, maar het is een leuke ervaring om met het lokale openbare vervoer te reizen! Uiteraard is het ook mogelijk om per huurauto de omgeving te verkennen. Houdt er wel rekening mee, dat de wegen van mindere kwaliteit zijn, dan in Europa. Let er ook op dat je een goede autoverzekering afsluit.

 

Authentieke centrum
Het authentieke centrum van Puerto Vallarta, met de basiliek als middelpunt, is absoluut de moeite waard. Hier ervaar je echt nog de Mexicaanse cultuur. De lokale bevolking is erg hartelijk en gastvrij. Je vindt hier smalle straatjes, met nog de oorspronkelijke keien, waar je heerlijk kunt slenteren langs de vele winkeltjes. Bezoek ook eens de overdekte markt, waar je uren kunt snuffelen en door te onderhandelen voor een leuke prijs souvenirs kan kopen. En zoek voor de lunch eens één van de vele typisch Mexicaanse restaurants op. Onze aanrader: restaurant Gaby’s. Leuke bijkomstigheid: het prijsniveau voor een heerlijke Mexicaanse maaltijd ligt lager dan in Nederland. Ook aan de levendige boulevard, de Malecon, zijn vele winkeltjes en restaurants te vinden. Houd je van het nachtleven, dan kun je tot in de late uurtjes een van de vele discotheken of bars bezoeken.
Naast de luxe all-inclusive hotels, die je dus met name buiten het centrum vindt, bevinden zich midden in het centrum een aantal kleine typisch Mexicaanse hotels. Niet luxe, maar vooral heel sfeervol. Als je Puerto Vallarta wilt beleven en luxe niet belangrijk vindt, dan zijn hotel Casa Dona Susana en hotel Los Arcos echte aanraders! Midden in het centrum en toch ben je niet verder dan 100 meter van het strand verwijderd.

 

Excursies
Het groene achterland is prachtig en biedt tevens ruimte voor een aantal leuke excursies. Op ongeveer 2 uur rijden ligt de mangrovejungle van San Blas. Per boot kan je krokodillen, slangen, leguanen, vogels en schildpadden spotten. Ook is de excursie Rhythms of the Night een aanrader! Je gaat per boot naar het prive eiland Las Caletas, waar een mexicaanse (cultuur) theatershow wordt opgevoerd.

 

De vele excursiemogelijkheden maken Puerto Vallarta daarmee helemaal compleet en de perfecte combinatie tussen verkennen en relaxen. Kortom, ontdek Puerto Vallarta!