Een lang weekend Punta Cana, meer was het niet. Maar door het leuke gevarieerde programma zijn de dagen goed benut en heb ik een prima beeld gekregen van deze heerlijke Caraïbische bestemming.
Punta Cana ligt op het uiterste westelijke puntje van de Dominicaanse republiek en staat bekend om de prachtige witte stranden en de luxe All Inclusive resorts. En dit beeld is zeker bevestigd, al heeft de bestemming mij ook op sommige punten verrast.
Bij aankomst op de luchthaven kom je al direct in caraïbische sferen door de sfeervolle luchthaven, niets geen zakelijk stenen gebouw, maar een open complex met rieten daken. Inmiddels wordt er wel druk gewerkt aan een moderne vertrek- en aankomsthal, dus dit zal veranderen, maar voor ons was de aankomst nog in stijl.

Hotels
We logeerden drie nachten in het RIU Palace Bavaro, een prachtig groot resort met hele ruime moderne kamers en heel veel faciliteiten en animatie. De RIU keten heeft inmiddels bijna over de hele wereld hotels en staat altijd voor kwaliteit en service! De Palace hotels zijn de meest luxe hotels van de RIU keten. Een RIU Palace hotel in de Caribbean is altijd wat drukker met animatie dan de Palace hotels in Europa. Dit komt door de amerikanen die hier veel komen en dit publiek houdt nu eenmaal meer van veel en luidruchtige animatie. Uitzondering is het RIU Palace Macao, een heerlijk, wat kleiner Palace hotel. Hier geen drukke animatie, maar een rustige stijlvolle sfeer. We hebben alle vijf de RIU hotels in Bavaro, Punta Cana bezocht. ( De toeristische kuststreek met de vele hotels, heet Bavaro, en Punta Cana is eigenlijk alleen het gebied rond de luchthaven. Daarom wordt de naam Bavaro gebruikt door vele hotels.)

Op de laatste dag van ons verblijf hebben we in de ochtend ook nog een drietal andere hotels bezocht, waaronder hotel Splash World Memories Splash Punta Cana, met een aquapark met vele waterglijbanen. Dit is een zeer familie- en kindvriendelijk, ruim opgezet hotel dat een beetje aanvoelt als een dorp. Er rijdt dan ook een treintje om iedereen comfortabel in de tropische warmte van bijvoorbeeld hotelkamer naar aquapark of strand te brengen.

Excursies
Behalve hotelbezoek hebben we ook twee excursies gedaan, 1 naar een kunstmatig gemaakt eiland waar allerlei activiteiten waren, zoals oa. snorkelen, zwemmen met roggen en haaien (ongevaarlijke vegetarische haaien) , en massages. Heerlijk ontspannen met tweemaal een tropische regenbui (hebben we dat in ieder geval ook meegemaakt). Als tweede excursie die dag hebben we een selfdrive buggietour gedaan door een deel van het prachtige binnenland. Erg leuk om een andere kant van het eiland te zien, naast zon, zee en strand. En zeker de moeite waard. Dit zijn zeker niet de enige excursies, er zijn meer activiteiten of relaxmogelijkheden, zo kan je oa. nog zwemmen met dolfijnen en naar het prachtige Bounty eiland Saona.

 

De bestemming heeft mij verrast in die zin dat er toch meer excursies worden aangeboden, dan ik had verwacht. Het beeld van de hotelresorts met grote hekken erom heen waar je absoluut niet buiten kan/mag komen is niet (meer) juist. Er zijn zeker muren om verschillende hotels, maar dit is mooie natuurlijk gebouwd. Het is er absoluut niet onveilig in de badplaatsen en toeristengebieden, maar zelf rondreizen in de Dominicaanse Republiek zonder te weten waar je wel en niet kan komen, in bijvoorbeeld de grotere plaatsen, is nog steeds geen aanrader.

Het strand is inderdaad prachtig met zijn vele palmbomen en witte zand. Er zijn schitterende luxe hotels, maar toch ook sfeervolle eenvoudigere 3* hotels te vinden. Naast de hotels is er in Bavaro en Punta Cana niet veel te beleven. Wel twee grote winkelcentra waar je een keer per taxi naar toe zou kunnen gaan als afwisseling van het vermaak op de resorts.

Er is dus geen centrum om even naar toe te lopen, maar om heerlijk een week of twee weken van de (gegarandeerde) warmte te genieten, lekker met een cocktail en de voetjes in het witte zand, is het de perfecte bestemming!