Wat een heerlijk gebied om rond te reizen. Nog puur Italië hier.

Als je houdt van sfeervolle oude (binnen)steden en dorpjes, slenteren door smalle steegjes, pittoreske haventjes, oudheden, geschiedenis, uitzicht op olijfbomen en druivenranken, azuurblauwe zee om in te zwemmen, prachtige witte stranden en heerlijk eten op een gammel stoeltje buiten bij een trattoria gerund door mama, dan is Puglia een echte must.

 

 

Eind mei 2018 mocht ik vier dagen in de “hak” van de Italiaanse laars verblijven. Te kort om alles goed te kunnen bezichtigen en ook nog één van de vele mooie strandjes aan te doen, maar zeker voldoende om een hele goede indruk te krijgen van de sfeer die hier heerst. Het autorijden, met name in de steden, is een beetje aanpassen soms (het italiaans temperament zit niet echt in mijn bloed) maar omdat de meeste steden hier nog redelijk rustig zijn gaat het prima.

 

 

Rondreizen is zeker leuk en aan te raden, maar vanuit één centraal gelegen stad of badplaats is het ook mogelijk al heel veel te bekijken in een paar dagen. Wel met huurauto, want openbaar vervoer is er nauwelijks tussen de verschillende steden en dorpen. De stad Lecce bijvoorbeeld ligt heel centraal in het binnenland, heeft echt een prachtige (ommuurde) antieke binnenstad en toch strandjes op korte afstand, ca 30 minuten rijden. Verblijf in één van de vele sfeervolle B&B of een luxer hotel, keus volop.

 

Als je liever nabij een strand wilt verblijven kan dit natuurlijk ook, het ene strand is nog mooier dan het ander en de zee is overal even blauw. Maar het is echt zonde om niet een paar keer van je strandbedje af te komen en op pad te gaan. Naar Alberobello met de Trulli huisjes, naar het heerlijke Gallipoli met z’n haven vol met gekleurde vissersbootjes, naar Ostuni oftewel het witte stadje, naar de plaatsjes Martina Franca (barok) of Grottagli (keramiek), of de grote stad Bari, naar Matera dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat als één van de oudste steden ter wereld. En zo kan ik nog wel meer opnoemen, maar dan wordt zo’n saaie opsomming. Ik zou zeggen, ga het zelf bekijken en beleven!

En als je dan heel veel gezien hebt en het rondreizen moe bent, dan is het misschien heerlijk om in het uiterste zuiden de laatste dagen te verblijven in het Club Robinson Apulia. Het ligt wat afgelegen, maar aan een prachtig zandstrand en je verblijft hier All Inclusive. Een groot resort dat in het teken staat van sport, spel, vermaak en ontspanning. Ik heb mij hier in ieder geval een paar dagen prima vermaakt. Spreekt een groot resort niet aan? Dan zijn er natuurlijk genoeg andere leuke hotels of B&B om nog even de laatste dagen te relaxen en na te genieten.