In vele steden heb ik inmiddels rondgelopen en sfeer geproefd. Heerlijk om zo een korte vakantie in te vullen. Hieronder een verslag van één van mijn laatste stedentrips:

Rome
Na aankomst op de luchthaven is de verbinding naar de stad prima geregeld met de Leonardo Express, een trein die iedere 20 minuten rijdt tussen de luchthaven en het grote treinstation in het centrum van Rome. Een enkele reis kost € 14,–. Wel belangrijk is het om altijd het gekochte treinkaartje af te tempelen in de automaat om hem zo geldig te maken voor de dag van reizen. Niet stempelen kan een hoge boete tot gevolg hebben.

Aangekomen op het immens grote treinstation zijn we naar hotel Columbia gelopen, ons “thuis” voor de komende dagen. Hotel Columbia is een 3* hotel met vele verschillende comfortabel kamers, niet groot maar voor een paar nachten prima. De inrichting is traditioneel. Wat opvalt in dit hotel is de persoonlijke service, je voelt je echt te gast en alle vragen worden uitgebreid beantwoord. Als je binnenkomt na een lange dag in de stad, wordt de sleutel van de kamer overhandigd zonder dat je er om hoeft te vragen. Kortom wij hebben hier een prima verblijf gehad. Een centrale ligging nabij alle mogelijkheden van openbaar vervoer: bus, trein en metro.

 

De volgende dag hebben we s’morgens drie uur met een nederlandstalige gids door de stad gefietst. Een echte aanrader! Zo zie je in één ochtend al vele bezienswaardigheden, oa. Trevifontein, spaanse trappen en het Pantheon, en wordt er het één en andere toegelicht en verteld. Even gestopt bij het beste koffiehuis van Rome, waar we staand aan de bar even een cappucino of espresso hebben gedronken, zoals de Italianen dit ook doen. Inderdaad is Rome net één groot openluchtmuseum, waar je ook fietst, er is altijd wel een prachtig oud gebouw, kerk of opgraving te zien. De middag hebben we besteed aan een bezoek aan het Colosseum, hier vochten vroeger de gladiatoren en vele van hen zijn hier gestorven, en het Forum Romanum het vroegere bloeiende centrum van Rome. Lopend op de straten van toen met al dat moois om je heen, waan je je even in het oude Rome.

 

S’avonds een restaurant opgezocht dat ons werd aanbevolen door de gids die ons per fiets door Rome had rondgeleid. Er zijn ontzettend veel restaurants, dus moeilijk te kiezen waar het goed is en je echt lekker kan eten. Maar een algemeen advies, ga niet eten op de grote toeristische pleinen, maar zoek een kleine Trattoria in de straatjes erachter. Vaak veel goedkoper en lekkerder.

Na het eten nog even per metro naar het Colosseum om dit imposante gebouw bij nacht te zien, prachtig verlicht!

 

 

De volgende dag stond Vaticaanstad op de planning. Per bus, lijn 40 of 64 vanaf het station, of per metro. Er zijn twee metrolijnen in Rome, waarmee je snel van de ene kant naar de andere kant kan reizen, met een aantal stops tussendoor. Maar om overal met het openbaar vervoer te komen, moet je ook gebruik maken van de bussen. Een romapass is hiervoor aan te raden, hiermee reis je drie dagen onbeperkt met het openbaar vervoer en de pas geeft tevens recht op gratis entree bij twee grote bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het Colosseum. Op vele andere entree’s geldt dan een korting. Naast deze romapass hadden wij ook een omniapass, voor toegang tot de St Pieter Basiliek en het Vaticaan museum. Hiermee wordt je langs de enorme rijen geleid en tevens mag je drie dagen onbeperkt gebruik maken van de hop on hop off bussen die rijden in Rome. Kortom met beide passen kan je in drie dagen heel veel doen!

 

Vaticaanstad is heel indrukwekkend. Het Sint Pietersplein is prachtig en heel imposant. We hebben de St Pieter beklommen, 320 treden! Vanaf de bovenste koepel heb je prachtig uitzicht over de stad en het plein. Daarna weer afgedaald en in de basiliek zelf rondgelopen, echt prachtig! Het Vaticaanmuseum is heel groot met vele zalen en met een binnentuin waar je heerlijk even bij kan komen. In de zalen hangen oa. vele fresco’s, beschilderingen, wandtapijten en bijna aan het einde kom je in de Sixtijnse kapel. Heel mooi allemaal, maar aan het einde waren wij wel verzadigd. Maar afhankelijk van de interesse kan je in Vaticaanstad een hele dag doorbrengen.

 

Aan het einde van de dag zijn we per bus nog even naar de wijk Trastevere geweest, een prachtige wijk met leuke pleintjes en straatjes. Hier en daar net nog een slaperig dorpje. Heerlijk bij een wijnhuis op het terras een wijntje gedronken.

In twee dagen hebben we een goede indruk gekregen van Rome, maar helaas niet alles kunnen zien. Er zijn nog vele prachtige kerken, pleinen en uitzichtspunten waar wij niet aan toe zijn gekomen en het prachtige Villa Borghese, het grote openbare park van Rome met aangelegde tuinen, musea, sculpturen en waterpartijen. We hebben geen muntje in de Trevifontein gegooid omdat deze werd gerestaureerd, dus wie weet of we ooit nog terug zullen komen?

Nog wel een laatste tip: Als je de drukte wat wilt ontlopen, dan zijn de maanden november t/m februari de beste maanden om in Rome te verblijven. Het weer is dan misschien wel iets minder, maar vanaf half maart wordt het alleen maar drukker en drukker! Vooral in de periode voor Pasen zijn er ook vele schoolklassen die Rome aan doen.

Ook Rome eens bezoeken? Of een andere interessante stad? Mail mij voor meer tips en uiteraard verzorg ik graag een mooie reis.