Inmiddels al heel wat jaren geleden heb ik met mijn familie een prachtige zelf samengestelde rondreis door Indonesië gemaakt.  Het is heel bijzonder om met een klein eigen gezelschap een rondreis te maken. De gidsen hebben dan alle tijd om eventueel even af te wijken van het programma als daar behoefte aan is. Het is een reis geworden met een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Een verslag:
Wij zijn gestart op Bali waar we na 1 overnachting in Sanur aan boord gegaan zijn van een schip voor een korte cruise langs de eilanden Sumbawa en Komodo. Wat een ontzettend leuke ervaring! Het schip was niet groot en luxe, maar wel heel sfeervol. Op het eerste eiland Sumbawa, werden we verwelkomd door dansende en zingende bewoners en bestrooid met bloemblaadjes. Dan voel je je toch wel echt de toerist, maar toch leuk. Sumbawa is één van de grotere eilanden ten oosten van Bali en hier maak je vooral kennis met de cultuur van het eiland. s’Middags met een zodiac vanaf het schip de zee op om een mooie snorkelplek te zoeken, prachtig!

Komodo
Een klein eiland dat volledig bestaat uit het Nationaal Park Komodo. Hier gaan we de beroemde komodo varaan, één van de grootste prehistorische hagedissen ter wereld, opzoeken. Uiteraard weten de gidsen waar de beesten zich kunnen bevinden en na een wandeling komen we op een open plek waar ze liggen. Wat een machtige beesten! Er wordt ons verteld dat je redelijk dichtbij kan komen, maar rustig bewegen en weinig geluid maken. Die uitleg was overbodig, want één blik op een komodo varaan zegt genoeg over de manier waarop je hem moet benaderen. Wel indrukwekkend, vooral als ze beginnen te lopen, met trage pas. Maar maak ze niet kwaad want dan zijn ze een stuk sneller……

Na deze korte cruise één nacht in Sanur gebleven om een korte indruk van deze badplaats te krijgen. Een heerlijk strand, leuke boulevard en mooie hotels met meestal een tuin met tropische begroeing. Een fijne badplaats voor een zonvakantie, of als startpunt/eindpunt van een mooie rondreis over Bali.

Manado
Dit is de hoofdstad van Noord-Sulawesi en ligt op het noordelijke puntje van het eiland.  Dit is nog het “echte” Indonesië. Veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld Bali en Java. Op een lokale markt werden wij, “grote” hollanders, echt nagekeken en aangesproken. Absoluut niet vervelend, gewoon uit belangstelling. Maar voor ons soms wat ongemakkelijk. Vanuit Manado een dagtocht gemaakt naar het eiland Bunaken, bekend om haar rijke zeeleven, kleurvolle riffen, wereldberoemde koraaltuinen en prachtige vissen. Voordat we de zee op gingen zijn we nog langs de krottenwijken van Manado gevaren, dit is ook Indonesië. Wat een armoede, maar wat een blije kinderen. Wij waren even stil en onder de indruk.

Bij Bunaken hebben we weer heerlijk gesnorkeld, echt prachtig! Zelf heb ik geen duikervaring en ook nog niet op heel veel andere plaatsen gesnorkeld, maar Bunaken is echt de moeite waard. Op het eiland kregen we een simpele picknick lunch aangeboden met vers gevangen en gebakken vis. Zo met alles er op en er aan op tafel, maar LEKKER…..

natuurreservaat Tangkoko
Hier woont het kleinste aapje ter wereld, de Tarcius tarsier, en onder begeleiding van een gids zijn we op zoek gegaan. Een wandeling door een prachtig dichtbegroeid gebied, waar de makaken ons nieuwsgierig bekeken. Het kleinste aapje hebben we uiteindelijk gevonden, maar maar heel kort gezien. Hij stak heel even zijn kopje uit een holte van een boom en liep even over een tak. Net genoeg om een onduidelijk foto te maken, maar toch. We hebben hem gezien!

Java
Aangekomen in Jakarta, wat een drukke chaotische stad in vergelijking met waar wij vandaan kwamen. We op weg gegaan naar Bandung en onderweg een paar mooie stops gemaakt:
– het openluchtpark Taman Mini Indonesia Indah, het traditionele Indonesië in het klein
– de wereldberoemde botanische tuinen van Bogor (Kebun Raja Indonesia). Heerlijk om hier rond te lopen, in een tuin met ruim 12.000 plantensoorten, 3000 orchideesoorten en prachtige grote waterlelies op het meer.
– een prachtige route met theeplantages, sawahs en een stop waar we met een rietje klapperwater uit een kokosnoot hebben gedronken,

Vanuit Bandung hebben we de volgende dag een excursie naar de nog werkende vulkaan, Tangkuban Perahu, gemaakt. Een prachtige wandeling naar de krater van de vulkaan. Geen pretje met de penetrante zwavellucht, maar wel weer indrukwekkend. Bij terugkomst een tripje gemaakt in de Becak, want dat kan natuurlijk niet ontbreken als je drie weken in Indonesië rondreist.

treinreis naar Yogyakarta. Wat een prachtige ervaring, hoogtepunt! Een 8 uur durende treinreis door de binnenlanden van Java, met onwijs mooie uitzichten. Op het balkonnetje staan en om je heen  kijken, echt heerlijk. De lunch was inclusief en de nasi was overheerlijk! Nooit meer ergens lekkerder gevonden, maar dit zal ook wel te maken hebben met de plek waar we op dat moment waren.

In Yokyakarta gaan we de wereldberoemde Borobudur en de Prambanan bezoeken. Beiden staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het aan Boeddha gewijde tempelcomplex Borobodur is gebouwd in de 8e eeuw. Het ziet er machtig uit zo van een afstand als je er naar toe loopt. De lokale gids verteld heel boeiend en zo krijgen we ook wat meer inzicht in het boedisme. Heel interessant! Ook wij hebben natuurlijk even geprobeerd het eeuwige geluk te krijgen door te proberen een boeddhabeeld aan te raken door de gaten in de stoepa’s. Niet gelukt…….  Het uitzicht vanaf de bovenste rand is ook prachtig.

De Prambanan is het andere machtige tempelcomplex bij Yokyakarta, deze is echter hindoeïstisch. Dit zijn los van elkaar gebouwde tempels die samen het complex vormen. Heel anders maar zeker ook ontzettend de moeite waard.

Na nog een mooie stadsrondrit door Yokyakarta met diverse stops, een zilversmederij, een batikwerkplaats, het paleis van de sultan en een show met schimmenspel van wajangpoppen onder begeleiding van de typisch indonesische gamelan muziek, was de laatste dag op Java alweer voorbij.

Sumatra
Bij aankomst in Medan meteen doorgereden naar het Tobameer. Na alweer een mooie 4 uur durende rit, met een interessante stop bij een rubberplantage, zijn we per boot het Tobameer opgegaan en overgestoken naar het eiland Samosir. Heerlijk relaxed hoor, even op het water na een lange rit in de bus. Op het eiland hebben we de Batikcultuur leren kennen door bezoek aan verschillende dorpen en traditionele huizen. Noord-Sumatra is het thuisland van de Bataks, die onderverdeeld zijn in 6 verschillende stammen.

Weer naar het vaste land en volgende halte: het bergdorp Berastagi. Ook deze rit was weer prachtig met een stop bij de Sipiso-Piso waterval en een oud longhuis van een Batakse koning. En omdat we onderweg ananas zagen groeien zijn we op ons verzoek ook hier even gestopt. Dat is toch echt het voordeel van een privéreis met je eigen gezelschap. Zomaar even een stop omdat we iets interessants zien en dan uitleg krijgen. In het bergdorp Berastagi was het, voor het eerst deze reis, koud. En de natuur is hier, door het andere klimaat heel anders als wat we de afgelopen dagen hebben gezien.

Terug in Medan zijn we in de middag met de lokale bus naar het centrum gegaan Wat een ervaring! Met teveel mensen opgepropt in een klein, heel heet, busje. Maar zo beleef je Indonesië natuurlijk wel echt, haha.

Bohorok
We verbleven hier nog twee nachten omdat we de oerang oetangs in Bohorok wilden bezoeken. Wij dachten één van de hoogtepunten van de reis. Maar dat viel tegen. Uiteindelijk hebben we ca. 10 oerang oetangs gezien tussen vele mensen door. Heel jammer. Een aantal jaren later heb ik iemand gesproken en het blijkt inmiddels minder druk en wel leuk te zijn.

Op de terugweg vanaf Bohorok nog uitgebreid uitleg gekregen over oliepalmen. Grote plantages lagen langs de route en omdat we tijd hadden om even te stoppen, hebben we dit gedaan. Weer het voordeel van een privé rondreis.

Singapore
Als afsluiting zijn we naar Singapore gevlogen. Toch wel even wennen vanuit een land met veel cultuur en natuur. Singapore is meer westers en heel schoon en netjes. Veel winkelcentra en het andere eten vonden we wel even fijn. Rijst is heerlijk, maar na bijna drie weken is een aardappel weer erg lekker! Hier zijn we met de kabelbaan naar Sentosa Island gegaan. Vanuit de kabelbaan zijn de uitzichten prachtig! Het is een toeristisch eiland met mooie stranden en veel vermaak.  S’avonds naar Clark’s Quay, het uitgaansgebied in het centrum van Singapore, en op een terras lekker gegeten en genoten van straatoptredens. En toch ook nog maar even een boottrip over de rivier langs de verlichte Merlion. Het symbool van Singapore, half leeuw half mermaid.

Het zit er op….einde van een schitterende rondreis!